Piekels


Ingelegde Kool

Plaas Kerrie Boontjies

Gemmer- Lemoenwortels

Komkommer Piekels

Knoffel Asyn

Rooi Slaphakskeentjies

Piekel Eiers

Heel Gepiekelde Perskes

Groen Piekel Brandrissie

Groente Atjar


INGELEGDE KOOL:


Bestandele:


2kg vars kool, gekerf                                                        

1kg uie, gekerf

25ml kerriepoeier                                                            

12.5ml borrie

750ml asyn                                                                        

750ml suiker

25ml sout                                                                        

30ml mielieblom


Was kool en dreineer goed. Kook kool, uie, suiker, sout en asyn saam tot kool sag is, maar nie pap nie. Maak kerriepoeier, borrie en mielieblom met 'n bietjie asyn aan en voeg by koolmengsel. Laat goed deurkook en bottel terwyl koolmengsel nog warm is. Dit hou baie goed in die yskas.


PLAAS KERRIE BOONTJIES:


Bestandele:


2kg vars groenboontjies                                                   

500g uie, geskil en in skywe gesny

500ml kokende soutwater                                                

375ml asyn

15ml sout                                                                        

375ml suiker

30ml kerriepoeier                                                             

30ml koekmeelblom


Kerf boontjies en kook saam met die uie tot sag in die kokende soutwater. Dreineer. Kook asyn, sout en suiker 'n paar minute. Meng kerriepoeier en meel met 'n bietjie water, voeg by asyn mengsel en roer by matige hitte tot dik. Giet oor gedreineerde boontjies en uie en meng goed. Skep ingesteriliseerde inmaakflesse en verseël dadelik.


GEMMER - LEMOENWORTELS:


Bestandele:


80g suiker                                                                           

5ml gemaalde gemmer

10ml mielieblom                                                               

60ml asyn

750ml gaar wortels, in blokkies of ringetjies                     

15ml olie

10ml gerasperde lemoenskil ( opsioneel)


Meng suiker, gemmer en mielieblom in 'n kastrol. Voeg asyn geleidelik by en kook by lae hitte tot dik. Voeg geelwortels en olie by en prut 10 minute stadig. Voeg lemoenskil laaste paar minute by. Skep dadelik in gesteriliseerde inmaakflesse en verseël. Bêre in koelkas na oopmaak.


KOMKOMMER PIEKELS:


Bestandele:


12 gewone komkommers(Nie Eng. komkommers)         

1.25liter warm water

500ml druiwe-asyn                                                           

20ml sout

60ml suiker                                                                      

5 rooi brandrissies ( opsioneel)

16 peperkorrels                                                                

8 lourierblare

10ml speserye vir suurtjies                                               

5 knoffelhuisies


Moenie die komkommers skil nie.  Krap dit in die lengte met 'n vurk. Sny in kwarte en dan weer in 1cm stukkies. Meng die res van die bestanddele in 'n diep kastrol en verhit. Voeg die komkommer stukke by wanneer die mengsel kook en bring weer tot kookpunt. Verwyder die komkommer stukke met 'n gaatjieslepel en skep uit in gesteriliseerde flesse. Plaas 'n brandrissie in elke bottel. Dreineer die vloeistof in die kastrol deur 'n sif. Skep 'n teelepel van die gedreineerde speserye in elke fles. Maak die flesse goed vol met die gedreineerde vloeistof. Verseël dadelik.

Lewer 5 liter.


KNOFFELASYN:


Bestandele:


1 middelslag ui                                                               

3 medium tot groot knoffelhuisies

2 lourierlare                                                                     

1 takkie dragon

3 heel kruienaeltjies                                                        

1ml gemaalde neutmuskaat

1ml sout                                                                           

750ml wit wynasyn


Skil die ui en kap dit baie fyn. Skil en kneus die knoffelhuisies. Laat dit saam met die res van die bestanddele 3 weke lank in 'n toe glasfles in die son trek. Skud die fles af en toe. Syg dit daarna deur en bottel en verseël die filtraat.


ROOI SLAPHAKSKEENTJIES:


Bestandele:


1.5kg dwerguitjies                                                            

150g gebleikte sultanas

125g wit suiker                                                               

250ml wit asyn

250ml water                                                                    

125ml tamatiepasta

50ml sonneblomolie                                                         

2 ml sout

knippie rissiepeper


Skil die uitjies. Voeg die res van die bestanddele by en kook dit, aan die begin met die deksel op, maar later daarsonder, oor matige hitte totdat die uitjies sag en die sous dik is. Bottel die uitjies warm en verseël dit dadelik.


PIEKEL EIERS:


Bestandele:


In Engelse kroeë word piekeleiers saam met slaai, brood en kaas geëet.  Dis ook heerlik saam met kouevleis of as skemerhappie.


14 hardgekookte eiers, afgedop;                              

4 rooi brandrissies, gehalveer en ontpit;

'n klein stukkie vars gemmerwortel, gekneus;               

1 liter wit asyn;

5ml sout;                                                                      

10ml peperkorrels.


Plaas eiers met rissies en gemmer in inmaakflesse. Prut asyn vir 10 minute saam met sout en peperkorrels en laat afkoel. Bedek eiers met asynmengsel en verseël onmiddellik. Gebruik ná 4 weke.


HEEL GEPIEKELDE PERSKES: - kan ook gesnyde perskes wees - verkort net kooktyd


Bestandele:


2kg meduim taaipitperskes , geskil                                  

heel naeltjies

500ml asyn                                                                       

250ml water

450g suiker                                                                        

3 heel kaneelstokkies

3 stukke steranys


Plaas 2 naeltjies in elke perske. Plaas onmiddelik in ligte sout en asyn water. Kook 3 minute in KOOKwater. Pak in gesteriliseerde flesse, sodra stroop gereed is.


STROOP:

Verhit die asyn, water en suiker saam, roer totdat suiker gesmelt is. Laat 5 minute lank kook. Plaas kaneelstok asook steranys saam met perskes in elke fles en gooi kokende stroop tot by die rand van die fles. Perskes moet heeltemal bedek wees. Verseël.. Bedien saam met vleis.


GROEN PIEKEL BRANDRISSIE:


Bestandele:


600g brandrissie                                                              

15 swartpeper korrels

5 lourierblare                                                           

2 eetlepels koljandersade

5 teelepels sout                                                                

6 eetlepels strooisuiker

1 liter wit asyn                                                                  

1 eetlepel paprika

1 teelepel borrie


Sny rissies oop en verwyder sade, indien verkies. Gooi kookwater oor rissies en laat 1 minuut staan en dreineer. Plaas rissies, peperkorrels, lourier blare, koljander en geurmiddels in fles. Verhit suiker en asyn tot suiker gesmelt is en terwyl nog warm, nie gekook, gooi dit in fles


GROENTE ATJAR:


Bestandele:


50ml sout                                                                      

2 liter water

1 blomkool in blommetjies gebreek                                  

4 wortels geskil en in skyfies gesny

2 uie grof gekap                                                              

4 brandrissies - ontpit en fyn gekap

2 knoffeltoontjies fyngedruk                                            

1 liter olie

80ml atjar masala of gewone masala


Los sout in water op en sit wortels, blomkool en uie daarin.  Week vir 24 uur en dreineer en druk droog. Verhit olie saam met rissies, knoffel en masala tot goed warm. Meng groente en oliemengsel en sit in gesteriliseerde bottels. Laat afkoel en verseël.